Povijest kluba

Kategorija: Uncategorised Objavljeno: Petak, 17 Kolovoz 2007 Napisao/la RK Gospić

Period prije domovinskog rata

Igranje rukometa u Gospiću spominje se od 25. travnja 1948. godine kada je u Zadru u okviru srednjoškolskog prvenstva Narodne Republike Hrvatske odigrana rukometna utakmica između FA Gimnazije Zadar i FA Soko-Gimnazija Gospić. Rezultat je bio 9:0 u korist Gimnazije Zadar. Od tog spominjanja igranja rukometa u Gospiću i u narednom periodu, sve do 1978. godine, rukomet je bio pored nogometa i hrvanja atraktivna sportska djelatnost u Gospiću kroz koju su prošli brojni Gospićani.

Obnova rada kluba nakon domovinskog rata

Nakon 20 godina mirovanja, 30. svibnja 1997. godine, održana je obnoviteljska skupština koju su činili bivši igrači i zaljubljenici u rukomet iz Gospića i Zagreba. Osnovna nakana obnove rada je da klub okuplja mlade ljude i da kroz bavljenje sportom odgaja zdrave i kvalitetne članove našeg društva. Donijeta je odluka da se s radom počne pod nazivom Rukometni klub "Gospić" sa sjedištem u zgradi gimnazije u Gospiću, Budačka 24. Početnu ekipu činili su igrači i studenti iz Zagreba, a takmičilo se u II HRL zapad. Provedenom reorganizacijom liga od sezone 2001./2002. klub se takmiči u III HRL zapad na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Treninzi su se održavali u neprikladnoj gimnazijskoj dvorani tri puta tjedno, a utakmice igrale u dvorani hotela Velebno ili na vanjskom igralištu Caffe bar Miro u Gospiću. Unatoč navedenim poteškoćama klub se ipak održao i stvorena je određena baza domaćih igrača i sportskih entuzijasta.

Izgradnjom Gradske-školske sportske dvorane u Gospiću stvoreni su svi uvjeti za normalno funkcioniranje kluba, tj. treniranje i igranje rukometnih utakmica, što je znatno popravilo masovnost i kvalitetu rukometne igre.

Ulazak u II HRL zapad u sezoni 2006./2007.

Nakon niza pokušaja za boljim plasmanom u prvenstvenim i kup utakmicama u proteklim godinama, na desetogodišnjicu obnovljenog rada u sezoni 2006./2007. Rukometni klub „Gospić“ je superiorno osvojio prvenstvo u III HRL zapad s 27 pobjeda i 1 porazom, te je na kvalifikacijskom turniru za popunu II HRL zapad, koji se odigravao u Gospiću od 8.-10. lipnja 2007. godine, osvojio prvo mjesto ispred RK Petrinje i RK Metalca iz Zagreba. Plasmanom u viši rang natjecanja u Gospiću su rukometni zaljubljenici dobili gledanje novih i jačih protivnika kao što su: RK Zagreb II, RK Petrinja, RK Ivanić, RK Crikvenica, RK Senj, RK Umag, RK Kvarner, MRK Arena i drugi.

Rukometni klub „Gospić“ u to vrijeme djeluje kroz tri sekcije i to seniora, kadeta i dječaka, te okuplja80-ak igrača koji jamče dobru budućnost klubu. Cilj kluba u narednom periodu je stabilizirati se u II ligi i stvoriti bazu domaćih igrača.

Ispadanje iz II HRL zapad i rad s mlađim uzrastima

Nakon dvije sezone u II HRL zapad seniorska ekipa zauzevši posljednje mjesto u sezoni 2008./2009. ispada u III HRL zapad. U tom periodu klub upada u određene probleme, no promjenom uprave dolazi do nove snage gdje prvenstveno dolazi do izražaja rad s mladima pod vodstvom Vanje Antića. Sedam sezona za redom seniorska ekipa natjecala se u III HRL zapad. U tih 7 sezona treba istaknuti sezonu 2010./2011. kada je osvojeno 3. mjesto. Rad s mlađim uzrastima bio je izuzetno kvalitetan, što je rezultiralo da je klub svakim danom bilježio porast broja članova, od igrača do stručnog kadra. Rezultat dugogodišnjeg ozbiljnog i kvalitetnog rada je činjenica da klub po završetku sezone 2016./2017. broji 219 članova, a u njemu djeluje 8 trenera.

Ponovni ulazak u II HRL zapad

U sezoni 2015./2016.seniori Rukometnog kluba „Gospić“ pod vodstvom trenera Vanje Antića odrađuju uspješnu sezonu u III HRL zapad. Reorganizacijom lige i osvojenim 6. mjestom seniori su ostvarili povijesni uspjeh i osigurali ponovni plasman u II HRL zapad.

Uspjeh je povijesni iz razloga što je prvi put takav rezultat napravljen s igračima s područja Gospića uz pomoć sportskih prijatelja i igrača iz Ogulina.

Kvalitetan rad pod vodstvom trenera Tomislava Špehara potvrđen je i u sezoni 2016./2017. budući je ostvaren cilj, a to je ostanak u II HRL zapad.

Svi ovi rezultati su ogledalo predanog rada u klubu te potpore i razumijevanja cjelokupne sportske i političke javnosti, a najveća potpora i pomoć Rukometnom klubu "Gospić" došla je na prvom mjestu od Grada Gospića i Ličko-senjske županije. Osim spomenutih institucija kvalitetan rad prepoznale su mnoge tvrtke s područja Grada Gospića, ali i šire. Svima njima uprava Rukometnog kluba „Gospić“ može samo od srca zahvaliti. Hvala Vam!

 

Hitova: 11167

Posebni događaji

          5vecer rukometa

Tražilica

Tablica s HRS stranice

Kontakt

  Budačka 12
  53000 Gospić
  Hrvatska (Croatia)
  Mobitel: +38595/868-0006
  OIB: 75686339179
  Matični broj: 1294776
  IBAN: HR9123300031152788357
  rkgospic@gmail.com