Period prije domovinskog rata

Igranje rukometa u Gospiću spominje se od 25. travnja 1948. godine kada je u Zadru u okviru srednjoškolskog prvenstva Narodne Republike Hrvatske odigrana rukometna utakmica između FA Gimnazije Zadar i FA Soko-Gimnazija Gospić. Rezultat je bio 9:0 u korist Gimnazije Zadar.

Od tog spominjanja igranja rukometa u Gospiću i u narednom periodu, sve do 1978. godine, rukomet je bio pored nogometa i hrvanja atraktivna sportska djelatnost u Gospiću kroz koju su prošli brojni Gospićani.

 

Obnova rada kluba nakon domovinskog rata

Nakon 20 godina mirovanja, 30. svibnja 1997. godine, održana je obnoviteljska skupština koju su činili bivši igrači i zaljubljenici u rukomet iz Gospića i Zagreba. Osnovna nakana obnove rada je da klub okuplja mlade ljude i da kroz bavljenje sportom odgaja zdrave i kvalitetne članove našeg društva. Donijeta je odluka da se s radom počne pod nazivom Rukometni klub “Gospić” sa sjedištem u zgradi gimnazije u Gospiću, Budačka 24. Početnu ekipu činili su igrači i studenti iz Zagreba, a takmičilo se u II. HRL zapad. Provedenom reorganizacijom liga od sezone 2001./2002. klub se takmiči u III. HRL zapad na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Treninzi su se održavali u neprikladnoj gimnazijskoj dvorani tri puta tjedno, a utakmice igrale u dvorani hotela Velebno ili na vanjskom igralištu Caffe bar „Miro“ u Gospiću. Unatoč navedenim poteškoćama klub se ipak održao i stvorena je određena baza domaćih igrača i sportskih entuzijasta.

Izgradnjom Gradske-školske sportske dvorane u Gospiću stvoreni su svi uvjeti za normalno funkcioniranje kluba, tj. treniranje i igranje rukometnih utakmica, što je znatno popravilo masovnost i kvalitetu rukometne igre.

 

Ulazak u II. HRL zapad u sezoni 2006./2007.

Nakon niza pokušaja za boljim plasmanom u prvenstvenim i kup utakmicama u proteklim godinama, na desetogodišnjicu obnovljenog rada u sezoni 2006./2007. Rukometni klub „Gospić“ je superiorno osvojio prvenstvo u III. HRL zapad s 27 pobjeda i 1 porazom, te je na kvalifikacijskom turniru za popunu II. HRL zapad, koji se odigravao u Gospiću 8.-10. lipnja 2007. godine, osvojio prvo mjesto ispred RK Petrinje i RK Metalca iz Zagreba. Plasmanom u viši rang natjecanja u Gospiću su rukometni zaljubljenici dobili gledanje novih i jačih protivnika kao što su RK Zagreb II, RK Petrinja, RK Ivanić, RK Crikvenica, RK Senj, RK Umag, RK Kvarner, MRK Arena i drugi.

Rukometni klub „Gospić“ u to vrijeme djeluje kroz tri sekcije i to seniora, kadeta i dječaka, te okuplja 80ak igrača koji jamče dobru budućnost klubu. Cilj kluba u narednom periodu je stabilizirati se u II. ligi i stvoriti bazu domaćih igrača.

 

Ispadanje iz II. HRL zapad i rad s mlađim uzrastima

Nakon dvije sezone u II. HRL zapad seniorska ekipa zauzevši posljednje mjesto u sezoni 2008./2009. ispada u III. HRL zapad. U tom periodu klub upada u određene probleme, no promjenom uprave dolazi do nove snage gdje prvenstveno dolazi do izražaja rad s mladima pod vodstvom Vanje Antića. Sedam sezona za redom seniorska ekipa natjecala se u III. HRL zapad. U tih 7 sezona treba istaknuti sezonu 2010./2011. kada je osvojeno 3. mjesto. Rad s mlađim uzrastima bio je izuzetno kvalitetan, što je rezultiralo da je klub svakim danom bilježio porast broja članova, od igrača do stručnog kadra. Rezultat dugogodišnjeg ozbiljnog i kvalitetnog rada je činjenica da klub po završetku sezone 2016./2017. broji 219 članova, a u njemu djeluje 8 trenera.

 

Ponovni ulazak u II. HRL zapad

U sezoni 2015./2016. seniori Rukometnog kluba „Gospić“ pod vodstvom trenera Vanje Antića odrađuju uspješnu sezonu u III. HRL zapad. Reorganizacijom lige i osvojenim 6. mjestom seniori su ostvarili povijesni uspjeh i osigurali ponovni plasman u II. HRL zapad. Uspjeh je povijesni iz razloga što je prvi put takav rezultat napravljen s igračima s područja Gospića uz pomoć sportskih prijatelja i igrača iz Ogulina.

Kvalitetan rad pod vodstvom trenera Tomislava Špehara potvrđen je i u sezoni 2016./2017. budući je ostvaren cilj, a to je ostanak u II. HRL zapad.

 

Ispadanje u III. HRL zapad i fantastični rezultati mlađih uzrasta

Seniori Rukometnog kluba „Gospić“ su u sezoni 2017./2018. pod vodstvom trenera Tomislava Špehara na kraju prvog dijela zauzimali posljednje mjesto na ljestvici. Na polusezoni je došlo do promjene na klupi, no trener Vanja Antić nije uspio nadoknaditi bodovni zaostatak te je ekipa sezonu okončala kao posljednja. Premda je klub dobio upit za ostane u II. HRL zapad uprava je odlučila da sudjelovanje u spomenutoj ligi neće biti u skladnu s dogovorenim planom i našoj veoma mladoj ekipi donijeti neophodnu mogućnost daljnjeg razvoja.

Fantastične rezultate u sezonama 2017./2018. i 2018./2019. ostvarivali su mlađi uzrasti i velikim se slovima upisali u stranice povijesti Rukometnog kluba „Gospić“.

Sezona 2017./2018.

Završnica PH

Dječaci 2004./2005. godište – 8. mjesto

Karlovac, PH

Dječaci 2007. godište (mali rukomet) – 3. mjesto – najbolja ekipa: Vedran Hećimović

Karlovac, PH

Dječaci 2008. godište (mali rukomet) – 2. mjesto – najbolji golman: Luka Borovac, najbolja ekipa: Mateo Jergović

 

Sezona 2018./2019.

Završnica PH

Dječaci 2008./2009. godište – 5. mjesto

Karlovac, PH

Dječaci 2008. godište (mali rukomet) – 1. mjesto – najbolji igrač: Mate Jergović, najbolji golman: Luka Borovac, najbolja ekipa: Ivan Borovac i Mladen Marković

Karlovac, PH

Dječaci 2009. godište (mali rukomet) – 1. mjesto – najbolji golman: Karlo Korečić, najbolji strijelac: Vito Maras, najbolja ekipa: Igor Jelinić

Karlovac, PH

Djevojčice 2009. godište (mali rukomet) – 3. mjesto – najbolja ekipa: Nika Ivančić

Veliki uzlet i ulazak u prvoligaško društvo

Nakon što je 2018. godine pokretanjem rukometnih grupa na području Općine Udbina klub proširio kvalitetno rukometno djelovanje mlađih uzrasta, a seniori se sezonu 2018./2019. natjecali u III. HRL zapad došlo je do promjene u vodstvu kluba.

 Predsjednika Ivana Biljana je, nakon godina uspješnog rada, na predsjedničkoj poziciji naslijedio Tomislav Rukavina.

Rukavina je, na čelu s novom upravom, dodatno uložio u seniorsku ekipu koja se unatoč pojavi virusa COVID-19, zbog kojega su se natjecanja odvijala otežano, neka čak prekidala (mlađi uzrasti) i poništavala, najprije u sezoni 2019./2020. pod vodstvom trenera Darka Jeličića iz III. plasirala u II. HRL zapad. Dodatnim ulaganjem u ekipu u sezoni 2020./2021. i zauzimanjem 1. mjesta u trenutku prekidanja natjecanja (virusa COVID-19) ostvareni su svi uvjeti za ulazak u prvoligaško društvo (1.HRL jug) u kojem je za cilj u sezoni 2021./2022. postavljen opstanak.

Unaprijeđen je i rad škole rukometa, 2021. godine djelovanje je prošireno i na područje Općine Plitvička Jezera, te Općine Brinje čime je klub 2021. godinu završio s 343 aktivna člana podijeljenih u 16 homogenih grupa o kojima brine 10 licenciranih rukometnih trenera.

Svi ovi rezultati su ogledalo predanog rada u klubu te potpore i razumijevanja cjelokupne sportske i političke javnosti.