Dječaci 2008. godišta su junački odradili svoje utakmice na završnici PH u Poreču.

Završnica PH za dječake 2008. godišta odigrana je od 9.-12. svibnja 2019. godine u Poreču. Na završni turnir se kroz cjelogodišnje ligaške kvalifikacije plasiralo 20 najboljih ekipa cijele Hrvatske (po 4 ekipe iz svake od pet regija (zapad, sjever, istok, jug i središte) prema kojima je teritorijalno raspoređeno natjecanje Hrvatskog rukometnog saveza).

Naša ekipa dječaka plasirala se kao prvoplasirana iz svoje regije (zapad) koju je završila bez poraza.

Put Poreča krenuli smo u najjačem sastavu, te u grupi snage odmjerili s Bjelovarom, Cestoradom, Rudarom (Samobor) i Sesvetama, većinom klubovima koji godinama imaju jedne od najboljih rukometnih škola u Hrvatskoj. Posebno treba naglasiti da su u grupi bile dvije ekipe iz regije središte (najmasovnije i najkvalitetnije rukometne regije u Hrvatskoj).

Naši dečki su s autoritetom ušli u natjecanje te su nakon uvodnih pobjeda protiv Bjelovara i Cestorada drugi dan došle odlučujuće utakmice s Rudarom i Sesvetama koje smo također uspješno apsolvirali.

Utakmica protiv Rudara je do 20. minute (igra se 2×15 minuta) bila jednosmjerna ulica budući smo vodili 11:4, no tada su se protivnici odlučili na presing obranu u kojoj se naši igrači nisu snašli i kola su krenula nizbrdo. Iznenađenje je bilo toliko da se nikako nismo uspjeli adaptirati iako smo samo nekoliko tjedana ranije u 2008. i 2009. godištu postali neslužbeni prvaci Hrvatske u malom rukometu. Veliki broj izgubljenih lopti već na polovici igrališta kompromitirao je sve što smo do tada napravili te su se protivnici približili na samo 2 pogotka razlike. Utakmicu su odlučili Andrej Stilinović i Luka Borovac koji su bili precizni u završnici i osigurali nam najmanje 2. mjesto u skupini.

Poslijepodnevna utakmica je bila odlučujuća i za nas i za ekipu Sesveta. Pobjednik bi iskočio na 1. mjesto na ljestvici (direktan ulazak u 1/4 finale) dok bi poražena ekipa bila 2. i išla u razigravanje za ulazak u 1/4 finale.

Nova odlično odigrana utakmica i uvjerljiva pobjeda protiv Sesveta u kojoj smo na njihov presing od početka utakmice ovoga puta odlično reagirali osigurala nam je slobodno subotnje prijepodne dok je ekipa Zadra 2013 u tim trenucima bila bolja od Solina i došla nam kao protivnik u 1/4 finalu.

Napadački nismo bili pravi u toj četvrtfinalnoj utakmici, igrači kao da su si na leđa postavili preveliki teret koji je donio nesigurnost i manjak samopouzdanja. Ukočenu igru u napadu nadomjestili smo odličnom obranom, te nakon 3:3 u prvom poluvremenu i čak dva nerealizirana sedmerca, u nastavku poveli 7:5, 8:6, te 2 minute prije kraja i 9:7. Novi neiskorišteni “zicer” bio je previše za naše dečke. Zadrani su utakmicu zaključili s dva pogotka i do pobjede došli kroz rulet sedmeraca. Čestitke!

Utučeni, s očima punih suza u nevjerici su se gledali naši dečki, no na čelu s trenericom Antonijom Pavelić smogli su snage i pokazali veliki karakter u razigravanju od 5. do 8. mjesta.

Samo dva sata nakon čekala ih je odlična, brza i poletna ekipa Metalca koja je iskoristila tešku situaciju naših rukometaša i povela 6:2 u samom začetku utakmice. U tim je trenucima naša ekipa pokazala nevjerojatnu snagu i karakter, već do poluvremena preokrenula na 9:8, a u nastavku povela i 14:10, što je bila nestvarna 12:4 serija.

Bila je ovo jedna velika pobjeda s kojom smo pokazali gdje nam je mjesto i koja nam je donijela mirnije snove.

U nedjelju, 12. svibnja 2019., je na rasporedu bila posljednja utakmica, ona za 5. mjesto koju smo igrali protiv RK Ivan Mikanovci. Ekipa je ovoga puta imala glasnu podršku s tribina budući su roditelji odlučili doći i iznenaditi male rukometaše. Dečkima je to bila dodatni razlog za dokazivanje te su još jednom odličnom utakmicom ostvarili novu pobjedu, osvojili 5. mjesto i s autoritetom završili natjecanje.

 

Ukupno smo u 4 dana odigrali 7 utakmica, ostvarili 6 pobjeda i 1 poraz (sedmerci) uz gol razliku +23 (101:78). Najefikasniji su bili Vito Maras (20), Mateo Jergović (16), Ivan Borovac (16), Mladen Marković (16), Andrej Stilinović (14), Luka Borovac (13).

 

Cijeli klub je izuzetno ponosan na naše dječake koji su oduševili igrom, borbenošću, zalaganjem, ali i ponašanjem, te na najbolji mogući način prezentirali svoj klub i grad.

 

Grad Gospić, Komunalac Gospić d.o.o., Caffe bar Forum i Buba M j.d.o.o. pomogli su nam u organizaciji same realizacije odlaska i na tome im velika hvala.

 

REZULTATI

 

Grupa

RK GOSPIĆ – RK BJELOVAR 15:8 (11:2) – Stilinović (5), Borovac I. (3), Maras (2), Jrgović (2), Marković Ml. (2)

RK CESTORAD – RK GOSPIĆ 18:23 (6:12) – Borovac L. (7), Maras (3), Jergović (3), Borovac I. (3), Ratković J. (2)

RK RUDAR – RK GOSPIĆ 10:13 (4:10) – Marković Ml. (5), Maras (3), Borovac L . (2)

RK GOSPIĆ – MRK SESVETE 14:10 (9:4) – Borovac I. (5), Maras (3), Jergović (2), Marković Ml. (2)

 

1/4 finale – RK GOSPIĆ – RK ZADAR 2013 10:12p (9:9; 3:3) – Jergović (4), Maras (2), Borovac I. (2), Marković Ml. (2)

Od 5.-8- mjesta – MRK METALAC – RK GOSPIĆ 14:17 (8:9) – Stilinović (4), Maras (4), Borovac L. (3), Jergović (3), Marković Ml. (2)

Za 5. mjesto – RK IVAN MIKANOVCI – RK GOSPIĆ 6:9 (3:3) – Maras (3), Marković Ml. (2), Stilinović (2)