Nakon prošlogodišnjeg prvog i povijesnog, odlaska neke ekipe djevojčica Rukometnog kluba „Gospić“ (2009./2010. godište) na Završnicu Prvenstva Hrvatske i povijesnog 2. mjesta u Hrvatskoj, ove su se sezone također djevojčice U12, ali sada rođene 2010./2011. godine plasirale među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj. Već je taj uspjeh sam za sebe izuzetno velik za klub i njih kao pojedinke a rezultat je to odličnog rada trenerice Antonije Matić, vrijednog i predanog treniranja mladih rukometašica i podrške roditelja.

Tijekom sezone 2022./2023. u 1. HRL regije Zapad djevojčice su odigrale 18 utakmica, ostvarile 11 pobjeda i 7 poraza uz gol razliku 351:290 čime su zauzele 8. mjesto i plasirale se na turnir 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj u njihovom godištu.

Ždrijeb je Gospićanke na Završnici PH, koja se od 19. do 23. svibnja 2023. godine održala u Poreču, smjestio u grupu D sa ŽRK Zrinski, ŽRK Sinj, ŽRK Dugo Selo ’55 i RK Dugopolje.

Prvog dana natjecanja Gospićanke su na rasporedu imale dva susreta. Već u prvom pokazalo se kako će djevojčice trenerice Matić u Poreču morati dati zadnji atom snage i pokazati još više nego su pokazale u natjecanju za plasman na Završnicu. Lavovskom borbom uspjele su ostvariti prvu pobjedu nad ŽRK Zrinski.

Poslijepodnevni susret protiv ŽRK Sinj pokazao je kako je ekipa Gospića jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa, među 20 ekipa. Sinjanke su fizički odskakale od malenih Gospićanki te igrački zaista dominirale na terenu. Nažalost, Ličanke su ostvarile poraz i nakon prvog dana natjecanja uspjele upisati 2 od moguća 4 boda.

Utakmicu u jutarnjem terminu drugog dana natjecanja protiv ŽRK Dugo Selo ’55 gospićke su igračice odigrale čvrsto i borbeno ali su protivnice kaznile 3 nerealizirana sedmerca i nekoliko vrlo izglednih prilika i nanijele igračicama Gospića tijesan poraz.

Presudni susret za prolazak među 12 najboljih momčadi Hrvatske igrao se drugog dana u večernjem terminu protiv vršnjakinja RK Dugopolje. Dolazak dječaka U15 iz Pule koji su zajedno s djevojčicama ŽRK Vinodol bili velika podrška s tribina glasnim su navijanjem ekipi Gospića dali dodatni vjetar u leđa.

Obrana i igra ravna prvoligaškim ekipama donijela je Gospićankama visoku pobjedu od čak 8 pogodaka prednosti.

Trećeg su dana djevojčice pod vodstvom trenera Vanje Antića i Roberta Havličeka (koji je zamijenio trenericu Matić odsutnu zbog poslovnih obaveza) igrale tešku utakmicu protiv ŽRK Koka za prolazak u četvrtinu finala. Ekipa iz Koprivnice, kasnije 1. ekipa Završnice PH, pokazala se ipak prejakom za mlade Gospićanke.

Utakmicu za razigravanje od 9. do 12. mjesta protiv RK Đurđevac Ličanke su igrale u večernjem terminu, a njihova im je trenerica pripremila iznenađenje i vratila se iz Gospića netom prije početka utakmice. Povezanost malenih Gospićanki i trenerice Antonije Matić bila je i više nego vidljiva, a njen dolazak dao im je dodatnu snagu. Pobjedom protiv Đurđevčanki gospićke lavice osigurale su odigravanje utakmice za 9. mjesto.

Posljednji susret odigran je posljednjeg dana natjecanja. Vidno umorne, ali i dalje željne pobjede i što boljeg uspjeha mlade su Gospićanke dale zadnje atome snage u susretu protiv vršnjakinja RK Cetina. Nažalost, dva nerealizirana kaznena udarca u drugom dijelu utakmice učinile su rezultatsku prednost nedostižnom, a lavice Rukometnog kluba „Gospić“ porazom su se smjestile na visoko 10. mjesto u Hrvatskoj.

Titulom najboljih igračica okitile su se Klara Luketić u utakmici protiv ŽRK Zrinski, Mia Vukelić u utakmici protiv RK Dugopolje i Iva Fajdić u utakmici protiv RK Đurđevac.

Po povratku iz Poreča gospićke su Lavice doživjele još jedan nezaboravni trenutak. Roditelji, prijatelji i klupski kolege dočekali su ih uz glazbu, pjesmu, pljesak i nemjerljivi ponos. Roditelji su trenerima poklonili male znakove pažnje i uspomene za dugo sjećanje kao zahvalu za sve što svakog dana čine kako bi njihove princeze postale vrhunske rukometašice i zasjale u vrhu Hrvatskog rukometa.

Sastav pod vodstvom trenerice Antonije Matić i službenih predstavnika Vanje Antića i Roberta Havličeka činile su Lara Mesić, Melani Mesić, Klara Luketić, Lea Maras, Petra Balenović, Eva Blažević, Rafaela Došen, Matea Halapa, Mia Vukelić, Petra Totić, Nika Nikšić, Lucija Starčević, Dora Andrijević, Iva Fajdić, Nela Svetić-Balenović, Ivana Župan, Tihana Marković, Antonija Brkljačić i Anamaria Šubarić.

REZULTATI

GRUPA D

ŽRK ZRINSKI – RK GOSPIĆ 7:9 (5:4) – Vukelić (6), Luketić (2), Halapa (1)

ŽRK SINJ – RK GOSPIĆ 18:3 (9:3) – Vukelić (2), Mesić M. (1)

RK GOSPIĆ – ŽRK DUGO SELO ’55 8:12 (5:7) – Halapa (3), Vukelić (2), Luketić (2), Mesić M. (1)

RK DUGOPOLJE – RK GOSPIĆ 10:18 (6:10) – Vukelić (6), Luketić (6), Halapa (2), Balenović (2), Došen (1), Fajdić (1)

OSMINA FINALA

ŽRK KOKA – RK GOSPIĆ 16:4 (10:2) – Balenović (1), Došen (1), Halapa (1), Vukelić (1)

9. – 12. MJESTO

RK ĐURĐEVAC – RK GOSPIĆ 14:15 (6:7) – Vukelić (5), Fajdić (4), Luketić (2), Halapa (2), Došen (1), Balenović (1)

9. – 10. MJESTO

RK GOSPIĆ – RK CETINA 5:9 (3:5) – Vukelić (2), Luketić (1), Marković (1), Halapa (1)