Gospić je i ove godine bio domaćin kvalifikacijskog turnira Sportskih igara mladih u rukometu. Plazma Sportske igre mladih u rukometu već su se tradicionalno (treću godinu uzastopno) vratile u Ličko-senjsku županiju i Gospić, što je novi uspjeh za grad, rukometni klub i rukometaše.

HEP rukometni turnir Sportskih igara mladih ove je godine bio organiziran za dječake i djevojčice 2008. godišta i mlađih koji se u nedjelju (12. lipanj 2022.) održao u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću, a više od 100 mladih rukometaša i rukometašica pretvorilo je Gospić u središnje mjesto amaterskog rukometa u Hrvatskoj.

U svakoj kategoriji natjecalo se po 5 ekipa, a nakon kvalifikacijskih utakmica na red su došli finalni susreti dječaka i djevojčica.

Kod dječaka su se u finalu srele ekipe Ličani i Marakana Gospić, dok su kod djevojčica finalne utakmice izborile Kraljice šoka i Kraljice.

Ličani su se treću godinu zaredom pokazali najboljima, dok je Kraljicama šoka to za rukom pošlo drugi puta, a spomenuti uspjesi su im osigurali plasman na završnicu 6 najboljih sastava Hrvatske koja će se od 10. do 12. kolovoza 2022. godine održati u Splitu.

Inače, Plazma Sportske igre mladih je sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade, a u 2022. godini se održava po 26. put i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice.

Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od siječnja do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (Coca – Cola Cup u malom nogometu, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah pod pokroviteljstvom FIDE, graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U proteklih 26 godina Plazma Sportske igre mladih okupile su više od 2.500.000 djece i mladih.

 

REZULTATI (Kvalifikacijski turnir u Gospiću)

DJEČACI

PRETKOLO: RK Gospić mix – Legende p20:19 (17:17)

  1. POLUFINALE: Marakana Gospić – Zvonini Anđeli 15:13
  2. POLUFINALE: Ličani – Legende 30:17

FINALE: Ličani – Marakana Gospić 24:22

 

DJEVOJČICE

PRETKOLO: RK Gospić mix – Mao 18:15

  1. POLUFINALE: Kraljice šoka – Azua 15:9
  2. POLUFINALE: Kraljice – RK Gospić mix 23:22

FINALE: Kraljice šoka – Kraljice 22:18