Kako pomoći ruralnim dijelovima u aktiviranju mladih?

Predstavnici uprave kluba i trenera odazvali su se pozivu za sudjelovanjem na tribini na kojoj je predstavljeno istraživanje “Organizacije mladih i za mlade u ruralnoj Hrvatskoj” kojeg su provele Anita Bušljeta Tonković s gospićkog Područnog centra Instituta Ivo Pilar i Jelena Puđak. 

Uvodno razmatranje Studije za područje Ličko-senjske i Zadarske županije održano je u četvrtak, 21. listopada 2021. godine, u Kulturno informativnom centru u Gospiću. Istraživanje se ticalo mladih i udruga za mlade u ruralnoj Hrvatskoj, a rezultati intervjua su poražavajući u vidu nedostatka prostora u kojem mladi mogu raditi, angažirati se u zajednici, družiti se i obrazovati što se reflektira i u činjenici da se sve male mladih odaziva u rad udruga na lokalnoj razini budući smatraju da svojim djelovanjem ništa ne mogu promijeniti.

Ispred našega kluba s par rečenica je sve nazočne pozdravio tajnik i trener Vanja Antić koji je naveo Rukometni klub “Gospić” kao pozitivan primjer okupljanja djece i mladih, te napomenuo da bi udruge trebale raditi na svom identitetu, da svojim napornim i kvalitetnim radom budu prepoznate u društvu i zajednici u kojoj djeluju, te da djeca poštenim i ozbiljnim radom udruge na svim razinama osjete i razviju pripadnost klubu/udruzi čiji su članovi, kao i brigu nadležnih za svoje članove.

Kroz par rečenica osvrnuo se i na upisivanje djece u srednje škole u gradove izvan Gospića, te izrazio želju i nadu da će se u Gospiću pokušati organizirati srednjoškolski, pa i fakultetski smjerovi koji su traženiji i zanimljiviji mladima.