Nastavljamo s organizacijom edukacija sportske psihologije.

Novo predavanje, prvo u 2020. godini, u organizaciji Kulturno informativnog centra u Gospiću i Rukometnog kluba “Gospić” održano je u četvrtak, 13. veljače 2020. godine, u Kulturno informativnom centru u Gospiću. Imali smo čast profesoricu Hude ugostiti na njen rođendan te joj čestitati i zahvaliti na dolasku prigodnim poklonom.

Naši dječaci i djevojčice 2006. i 2008. godišta su kao i inače sudjelovali u velikom broju, te su podijeljeni u dvije grupe mogli slušati i aktivno sudjelovati na radionici koja je imala korisnu i zanimljivu temu a to je kako sportaši mogu u ključnim trenucima iskoristiti određene “trikove” i povećati samokontrolu.

Nakon predavanja za igrače uslijedilo je i ono za trenere.

Tijekom predavanja su igrači i treneri dobili mnoštvo korisnih informacija o tome kako se samokontrola odnosi na mogućnost osobe da kontrolira svoje ponašanje, misli i osjećaje kako bi ostvarila svoje ciljeve i koliko je nužna za uspjeh u bilo kojoj aktivnosti, primjerice u školi, poslu, sportu, međuljudskim odnosim

U situacijama kao što su stresne utakmice i natjecanja, mogu se javiti jake emocije straha, panike i anksioznosti, popraćene fiziološkim reakcijama autonomnog živčanog sustava. Isto tako, ukoliko se nađemo u situaciji u kojoj smo ometeni u dostizanju nekog cilja, gdje postoje fizičke ili psihičke prepreke postizanju nekog rezultata, može doći do fizičke ili verbalne reakcije napada, osjećaja bijesa i fizioloških promjena kao što su ubrzani puls, plitko disanje, znojenje dlanova, grčenje mišića i slično. Moguće su i agresivne reakcije pa je i u takvim situacijama nužna samokontrola.

Isto tako, za uspjeh u sportu  je važan i optimalni nivo pobuđenosti organizma. Ukoliko je prenizak, previše smo opušteni, usporeni i nedovoljno koncentrirani pa je potrebno raditi vježbe za podizanje aktiviteta. Suprotno tome, ukoliko je previsok, sportaši koriste tehnike za spuštanje razine aktivacije, primjerice tehnike disanja i relaksacije, koje ih vraćaju u kontrolu.

Samokontrola omogućava sportašu kontrolu vlastitog ponašanja, emocionalnih reakcija, otpornost na frustraciju i ustrajnost. Vježbanjem možemo značajno unaprijediti samokontrolu i to već od predškolske dobi.

Na radionicama se govorilo o nekoliko strategija koje će pomoći sportašima da se lakše nose sa stresom na natjecanjima. Ukoliko se sportaši trude, razvijaju strategije sami ili uz pomoć drugih osoba, mogu se konstantno mijenjati i napredovati, čak i u situacijama kada nailaze na prepreke i neuspjehe.