Zajednica sportova grada Gospića dodijelila je nagrade najboljim sportašima, sportskim djelatnicima, ekipama i klubovima u 2019. godini.

Gradska vijećnica je na svečanoj dodjeli najboljim sportašima, sportskim djelatnicima, ekipama i klubovima u 2019. godini u petak, 14. veljače 2020. godine, bila zauzeta do posljednjeg mjesta.

Bio je to znak da su klubovi i sportaši puno radili u minuloj godini, ali i da je Zajednica sportova grada Gospića zasluženo nagradila izuzetno zapažene uspjehe sportaša Gospića na svim razinama.

Da je rukomet svake godine sve veći, jači, ozbiljniji i kvalitetniji kolektiv i ove godine nam je potvrdila Zajednica sportova grada Gospića koja je naše uspjehe nagradila u čak sedam kategorija.

Svi naši laureati, ali i svi članovi (246) Rukometnog kluba “Gospić” mogu biti ponosni na uspjehe u 2019. godini i na svaku od dodijeljenih nagrada te hodati dignute glave jer svaku smo krvavo i pošteno zaradili.

Od srca čestitamo svim nagrađenim sportašima, sportašicama i ekipama i klubovim, a jesmo li mi bili uspješni i zasluženo proglašeni najboljim sportskim kolektivom u gradu Gospiću procijenite i sami u redovima niže u kojima donosimo sve naše nagrađene.

 

PERSPEKTIVNI SPORTAŠ – MLAĐI UZRASTI – Mateo Jergović (RK “Gospić”)

Mateo Jergović, rođen 22. rujna 2008. godine, je član ekipe dječaka rođenih 2008./2009. godine a ovaj prijedlog je zaslužio vrhunskim individualnim i ekipnim rezultatima, te velikim odricanjem i ozbiljnim treniranjem temeljem kojega je postao uzor i glavni oslonac svojim suigračima. Ekipa se natječe u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi dječaka „B“ i ligi Primorsko – goranske županije te je obe lige završila sa stopostotnim učinkom. Mateo je za savršene rezultate, plasman ekipe na Završnicu PH i 5. mjesto u jedan od najzaslužnijih igrača. Sudjelovanje na 15ak turnira na kojima je u pravilu osvajao zlatne medalje i nagrade za najbolje igrače potvrdio je fantastičnim uspjehom na Prvenstvu Hrvatke u malom rukometu u Karlovcu koje mu je donijelo zlatnu medalju, a Mateo je proglašen najboljim igračem. Svojim liderskim sposobnostima, stavom na terenu i preuzimanjem odgovornosti kada je to najpotrebnije nametnuo se ekipi ali i protivnicima koji najčešće baš njega smatraju najopasnijim igračem ekipe.

 

PERSPEKTIVNA MUŠKA EKIPA U MLAĐIM UZRASTIMA – Dječaci “B” (2008. godište) RK “Gospić”

Ekipa dječaka rođenih 2008. godine i mlađih je tijekom 2019. godine srušila brojne klupske rekorde. Gotovo u pravilu su se neporaženi vraćali sa zlatom oko vrata s 15ak turnira malog rukometa. Nakon vrhunskih igara i osvajanja zlata  na prvenstvu Hrvatske u malom rukometu u Karlovcu stigao je novi fantastični uspjeh. Kvalifikacije za ulazak među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj u velikom rukometu bile su dugotrajne. Ponosno su predstavljali svoj klub i grad tijekom 1. Hrvatske rukometne lige dječaka „B“ i sasvim pobjedama se prometnuli u jedne od najjačih ekipa Hrvatske. To su i potvrdili fantastičnim igrama protiv najjačih ekipa države, osvojili 5. mjesto te stali uz bok ekipama kao što su Maksimir Pastela i PPD Zagreb.

 

NAJBOLJI SPORTAŠ DO 18 GODINA STAROSTI – Matej Suknaić (RK “Gospić”)

Matej Suknaić je mladi rukometaš Rukometnog kluba „Gospić“ rođen 28.2.2002. godine koji je svojim zalaganjem, odanošću treninzima i ljubavlju prema rukometu već sa 17 godina postao jedan od najboljih igrača seniorske ekipe. Jedan je od najzaslužnijih što se seniori Rukometnog kluba „Gospić“ na kraju prvog dijela sezone 2019./2020. nalaze „na bod“ do prvog mjesta i jedni su od glavnih konkurenata za ulazak u ligu više, u 2. HRL zapad.

Matej igra na krilni i vanjskim pozicijama i motor je svih obrambenih zadaća koje često poentira brzim i efikasnim napadima.

Činjenica da igrač, sedamnaestogodišnji dječak, ima ogromnu odgovornost i zaslugu za uspjeh cijele ekipe u borbi za viši rang čini ga opravdanim kandidatom za osvajanje navedene nagrade.

 

NAJBOLJI TRENER – Vanja Antić (RK “Gospić”)

Vanja Antić je licencirani trener Rukometnog kluba „Gospić“ koji je i u 2019. godini nastavio svoj dugotrajni i veoma zahtjevan rad s mlađim uzrastima te s njima ostvario velike rezultate za Gospić i rukomet u Gospiću na državnoj razini. Desetogodišnji rad s mlađim uzrastima u 2019. godini je posebno došao do izražaja. Kao trener veoma mlade seniorske ekipe punoj osnovnoškolaca i srednjoškolaca u drugom dijelu sezone 2018./2019. Je ostvario odlične rezultate te usput uvelika utjecao na pravilan rukometni rast i razvoj mladih rukometaša.

Kada pokušamo zaviriti u ekipe mlađih grupa, u dječake koji tek dolaze, vidimo nepresušni izvor talenata koji ce osigurati uspješnu bugućnost gospićkom rukometu. Najzapaženije rezultate postigao je upravo s tim mlađim uzrastima, pa se tako s dječacima „B“ (2008. godište) nakon naporne sezone pune jakih utakmica bez sa savršenim učinkom plasirao najprije među 20 najboljih ekipa Hrvatske, a nakon toga na završnom turniru 20 najboljih stao bok uz bok s najjačima i nakon poraza u ¼ finalu novim pobjedama zauzeo 5. mjesto u Hrvatskoj. Na postolja se tijekom 2019. godine penjao nebrojeno puta, a vrhunac je osvajanje zlata s dječacima 2008. godišta na Prvenstvu Hrvatske u malom rukometu u Karlovcu.

 

NAJBOLJA MUŠKA EKIPA – Seniori RK “Gospić”

Ekipa seniora Rukometnog kluba “Gospić” je u prvom dijelu 2019. godine kao veoma mlada ekipa prepuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca odradila pod trenerom Vanjom Antićem kvalitetnu pripremu za veliki uzlet u sezoni 2019./2020. u čijem su prvom dijelu pod trenerom Darkom Jeličićem ostvarili niz od 8 uzastopnih pobjeda i nakon puno godina privukli gledalje na tribine. Rukometne utakmice posjećuje više od 400 gledatelja. Navedeni uspjesi doveli su seniorsku ekipu Rukometnog kluba „Gospić“ na korak do 2. lige.  Godinu 2019. završavaju kao drugoplasirani, sa samo 2 boda zaostatka za 1. mjestom.

 

NAJBOLJI SPORTSKI KLUB – Rukometni klub “Gospić”

Rukometni klub „Gospić“ je veliki napredak ostvaren na svim područjima u posljednjih nekoliko godina nastavio i u 2019. godini. Broj članova kluba je godinama veoma visok, te klub danas broji 246 članova koji su podijeljeni u 10 grupa. Napredak svih ekipa (od seniorskog do najmlađih uzrasta) je vidljiv na svakom koraku, što pokazuje i činjenica su mlađi kadeti (2004. godište)  dječaci „A“ (2006. godište) i dalje u samom vrhu regionalnog rukometa. Dječaci „B“ (2008. godište) su pokazali svoju superiornost na brojim poljima i u brojim kategorijama. U malom rukometu su gotovo neporaženi sudjelovali na 15ak turnira i u pravilu se sa svagog vraćali sa zlatom oko vrata. Vrhunac malog rukometa dosegli su osvajanjem zlatne medalje na rukometnom prvenstvu Hrvatske u Karlovcu na kojem je Mateo Jergović proglašen najboljim igračem, a Luka Borovac najboljim golmanom. U velikom rukometu je ista ekipa bez poraza završila ligu Primorsko goranske županije minići kao i 1. Hrvatsku rukometnu ligu dječaka „B“ te se plasirala među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj. Na spomenutoj završnici PH osvojili su povijesno 5. mjesto i stali uz bok najboljim Hrvatskim ekipama Marsimir Pasteli i PPD Zagrebu. Prvaci Hrvatske u malom rukometu su i dječaci 2009. godišta, pojedinačne nagrade su zaslužili Vito Maras (najbolji strijelac), Karlo Korečić (najbolji golman) i Igor Jelinić (najbolj ekipa), dok je ekipa djevojčica 2009. godišta osvojila također povijesnu broncu. Nika Ibančić je uvrštena u najbolju ekipu turnira. Dječaci 2010. godišta su nizom osvojenih medalja na turnirima malog rukometa pokazali da u klubu niče još jedan talentirana i usješna generacija.

Uz sportske uspjehe Rukometni klub „Gospić“ se može pohvaliti i pomaganjem svojoj zajednici, te davanjem pune podrške aktivnostima u organizaciji drugih udruga. Tijekom godine su članovi kluba organizirano podržali brojne akcije u organizaciji Grada Gospića i udruga koje djeluju na području Gospića. U vlastitoj organizaciji na Trgu Stjepana Radića uveličali su Svjetski dan sporta, pokrenuli akciju sakupljanja i povrata boca kako bi svojim članovima, ali i ostalim građanima Gospića podigli svijest o reciklaži i očuvanju okoliša. Organizirali su i brojna edukativna predavanja za svoje članove, trenere i roditelje i brojne druge aktivnosti.

 

NAGRADA ZA DOPRINOS I RAZVOJ SPORTA – Antonija Pavelić (RK “Gospić”)

Antonija Pavelić je licencirana trenerica koja u Rukometnom klubu „Gospić“ djeluje od 2015. godine. Tijekom 2019. godine nastavila je s velikim radom u rukometu kojim je direktno utjecala na brojčano stanje te rukometni razvoj i odgoj velikog broja dječaka i djevojčica članova kluba. Antonija Pavelić je neumorna radnica, je izuzetna osoba koja svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom. Svojim ponašanjem i ljudskim kvalitetama može biti uzor svim sportašima.