Održano je novo predavanje sportske psihologije za naše članove.

Dječji i sportski psiholog Vesna Hude održala je (17. listopad 2019.) u organizaciji Rukometnog kluba „Gospić“ i Kulturno Informativnog centra Gospić novo predavanje/radionicu sportske psihologije.

Mladim rukometašima, rukometašicama i njihovim trenerima je pobliže predstavljena tema Metode i tehnike za smanjivanje natjecateljske treme.

Na radionicama se govorilo o tome kako trema djeluje na sportaše, pojašnjavali su se tipovi anksioznosti i njihov utjecaj na sportsku izvedbu.

Anksioznost se u sportu često naziva tremom, a odnosi se na trajniju tendenciju doživljavanja natjecateljskih situacija kao ugrožavajućih. To su situacije u kojima sportaši sumnjaju u vlastite sposobnosti, neizvjesne su, pa se osjećaju nesigurno, pod pritiskom su od rezultata ili pak frustrirani zbog pogrešaka. Često se i boje kritike od strane okoline, najčešće trenera ili roditelja.

Važno je da se na vrijeme prepoznaju i prate tjelesni i kognitivni znakovi napetosti (npr. znojenje dlanova, ubrzan puls, otežano disanje, zabrinutost oko rezultata, negativne misli, strah od neuspjeha, smanjenu koncentraciju i sl.) i primijene određene tehnike koje će ih vratiti na željenu razinu. To mogu biti tehnike disanja i relaksacije, određivanje ciljeva, zauzimanje samopouzdanog stava i mnoge druge.

Sportaši i treneri su se upoznali s nekim od metoda i tehnika za smanjenje anksioznosti u sportu kroz iskustveni rad. Govorilo se i o rutinama u sportu te njihovom djelovanju na uspjeh sportaša.

Rukometni klub „Gospić“ se ovim pute zahvaljuje Kulturno informativnom centru Gospić na podršci u organizaciji još jednog u nizu predavanja koja su veoma bitna za napredak naših rukometaša, te profesorici Vesni Hude na odličnom radu s djecom.