Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića, odnosno njezino Školsko sportsko društvo Velebit jedno je od najuspješnijih školskih sportskih društava Hrvatske. Školske ekipe i mladi sportaši brojnih sportova čiji su mentori nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture i profesori kineziologije Damir Vujnović i Darko Vukić ime svoje škole, svog školskog sportskog društva, kluba čiji su članovi i sporta koji je obuzeo njihovo srce već godinama ponosno predstavljaju.

Osnovnoškolci i osnovnoškolke svake školske godine ostvaruju odlične rezultate te osiguravaju plasmane na završnice školskih državnih prvenstava tijekom kojih se bore za prvake Hrvatske u svom sportu. U velikom broju sportaša učenika spomenute gospićke osnovne škole koji su se kroz povijest pokušali popeti na vrh školske sportske piramide posebnim slovima ostali su zapisani sljedeći rezultati:

FUTSAL

  • 5. i 6. razredi – dva zlata
  • 7. i 8. razredi – srebro i bronca

KROS

  • Ekipno (Ilić, Butorac, Isaković, Džemaili) – srebro

STOLNI TENIS (djeca s intelektualnim poteškoćama)

  • Duško Javorina – bronca

KOŠARKA

  • 7. i 8. razredi – bronca

Još jedan veliki, povijesni uspjeh sporta u Gospiću na području Republike Hrvatske donio je u školske vitrine novo zlato, još jedno osvojeno prvo mjesto, još jedan neopisiv osjećaj prvaka Hrvatske koji nitko ne smije prisvajati već dijeliti, te se njime mogu dičiti svi Gospićani, ali i svi stanovnici Ličko – senjske županije.

Rukometna državna završnica školske godine 2021./2022. organizirana je od 25. do 27. ožujka 2022. godine u Poreču, a članovi i članice Rukometnog kluba “Gospić”, odnosno rukometaši i rukometašice 7. i 8. razreda na put su krenuli tiho, samozatajno, bez velikih očekivanja, bez pompe, ali s velikim samopouzdanjem i vjerom u sebe. Od konkurencije puno mlađe djevojčice pod vodstvom trenerice Antonije Matić pobjedom su pokazale da će se u budućnosti o njima puno pisati, no poraz od Dugopolja, kasnijih prvakinja usmjerio ih je na povratak svojim kućama.

Svjetla pozornice tada su bila usmjerena prema rukometašima koji su s voditeljem i trenerom u klubu Vanjom Antićem iz minute u minutu, iz utakmicu u utakmicu osvajali srca gledatelja, organizatora, ali i ostalih sudionika, te se već susretima u grupi nametnuli kao glavni favoriti za osvajanje zlata.

Visokim, subotnjim prijepodnevnim pobjedama protiv ekipe Braće Radić iz Koprivnice (24:12), a kasnije i Grabrik iz Karlovca (26:14) ostvaren je prvi cilj, ulazak u četvrtfinale koji je osigurao ostanak ekipe u natjecanju do nedjelje, 27. ožujka 2022., odnosno do samoga kraja.

Poslijepodnevnom četvrtfinalnom utakmicom protiv ŠSD Druga, Varaždin Gospićani su pokazali da su zreli za osvajanje medalje. Nova dominantna predstava i pobjeda 16:12 čija je razlika tijekom utakmice iznosila i +7 donijela je prolaz u polufinale koje je bilo na rasporedu u nedjelju.

Umorni ali zadovoljni polijegali su rukometaši ŠSD Velebit u krevete svojih soba te odmorni dočekali nedjeljnu borbu za medalje. Forma, entuzijazam i sigurnost u svoje kvalitete činilo je utakmice lakšima nego se očekivalo.

Soline iz Jelse uspjele su polufinalnu utakmicu držati napetom u prvih par minuta i rezultata 3:3, no 5:0 serija i vodstvo 8:3 u prvom poluvremenu riješilo je pitanje pobjednika (17:8) za plasman u veliko finale protiv učenika i rukometaša ŠSD Predolac iz Metkovića. Bio je to šlag na torti cijelog turnira. Dvije najbolje skupine rukometaša ispred sebe su imale posljednjih 30 minuta, 30 minuta koje će ih obilježiti kao pobjednike, poražene možda i kao gubitnike, 30 minuta nakon kojih mogu postati besmrtni u knjigama Hrvatskog školskog sportskog saveza, svoje škole, svoga grada, pa i besmrtni što je najbitnije, u svojim knjigama sadašnjosti i budućnosti, svojim očekivanjima i planovima.

Prve minute finalnog dvoboja pokazale su da će navijači na tribinama, roditetlji, rodbina i prijatelji ispred malih ekrana prateći livestream gledati jednu ozbiljnu, kvalitetnu i zrelu rukometnu utakmicu dostojnu zlata u kojoj su od samoga početka ipak kvalitetu više pokazali učenici OŠ dr. Jure Turića iz Gospića. Odlična obrana, siguran i raznovrsan napad donijeli su početnu prednost 5:2, te +4 nakon prvih 15 minuta. Najvećih 12:6 i sedam različitih strijelaca pokazalo je kvalitetu ekipe i širinu klupe. Zlatna medalja bila je oko vrata već sredinom drugoga poluvremena. Po isteku zadnje sekunde i s posljednjim sučevim zviždukom krenulo je veliko slavlje dječaka iz Gospića, pjesma i veselje na parketu kojem su se pridružili igrači ostalih ekipa, odnosno svi simpatizeri pobjednika.

Ubrzo je uslijedilo proglašenje najuspješnijih, a emocije i trud sva tri dana, svih pet utakmica, sve se skupilo i sve je stalo u nekoliko minuta dodjela medalja.

“I državni prvaci u rukometu za 2022. godinu za 7. i 8. razrede osnovnih škola, Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić!” – rečenica je koja je odjeknula u srcima svih igrača, trenera i roditelja ove ekipe, a u čijoj pozadini su se mogli čuti stihovi:

“… svijet voli pobjednike, voli zlatno znamenje, kada si prvi svega si vrijedan, na tronu može biti samo jedan…”,

ali i veliki pljesak ostalih ekipa koje su prepoznale ove pobjednike čime su Gospićani zaokružili rukometnu i sportsku priču posljednjih dana i izvan samoga terena.

Sve to srce puni ponosom, ponosom koji ne prestaje, ponosom koji tjera suze radosnice!

Tijekom nekoliko sati putovanja iz Poreča do Gospića mladi su rukometaši prepričavali i slagali dojmove u svojim glavama i srcima, a u isto vrijeme su roditelji na čelu s ravnateljem OŠ dr. Jure Turića Ivicom Radoševićem pripremali doček kakav prvaci države to i zaslužuju. Okupio se u velikom školskom holu veliki broj roditelja i uzvanika, bile su tu i ranije spomenute djevojčice, rukometašice i prijateljice, a u velikoj gužvi istakao se dolazak župana ličko – senjskog Ernesta Petryja i gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića.

Gromoglasan pljesak odobravanja, zadovoljstva, sreće i ponosa uz stihove “…we are th champions my friends…” proširio se prilikom ulaska zlatnih gospićkih rukometaša čitavom školom, a te prve trenutke uzbuđenja na licima učenika pokušao je fotografirati i u svoju arhivu pohraniti veliki broj pozvanih fotografa i novinara.

Uvodni govor ravnatelja Ivice Radoševića, riječi podrške župana Petryja i gradonačelnika Starčevića za rukometnu budućnost dodatno su obradovale i osvjetlile obraze svih prisutnih.

Nakon uvodnih minuta i lijepih želja napokon su na svoje došli i brojni roditelji koji su sa suzama u očima jedna dočekali zagrliti svoje junake, svoje sinove čime se druženje u veselom tonu i nastavilo.

Veliki je ovo uspjeh samih dječaka, njihovih roditelja, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, OŠ dr. Jure Turića, ali i Rukometnog kluba “Gospić” čiji su pobjednici članovi, kluba koji je godinama ulagao u edukaciju trenera, kvalitetne treninge, brojne turnirske i ligaške utakmice od malog rukometa u ranijem djetinjstvu do ozbiljnog, zrelog i kvalitetnog rukometa kakav su nastavili pokazivati i na ovoj školskoj državnoj završnici.

Na spomenuti rezultat ponosan je i svaki od 350 članova kluba, svaki od 10 trenera, te svaki član uprave koji tijekom prošlosti utkao velike napore u osiguravanje što boljih uvjeta za funkcioniranje kluba i napredak svake jedinke ove velike, pozitivne, kvalitetne, u svim kategorijama uspješne i veoma organizirane rukometne obitelji.

Karlo Korečić, Luka Ratković, Vedran Hećimović, Gabrijel Sertić, Mateo Tonković Javorina, Andrej Stilinović, Ivan Borovac, Vedran Jamičić, Fran Juraj Rukavina, Vito Maras, Luka Borovac, Josip Ratković, Matija Bukovac i Mladen Marković imena su ove povijesne rukometne ekipe koja će biti zapamćena kao zlatna na državnoj završnici, ali i prva nagrađena, te prva zlatna školska rukometna ekipa OŠ dr. Jure Turić.

Čestitamo dječacima i djevojčicama na velikim uspjesima uz svu sreću u natjecanjima i životnom putu koji je ispred njih.

REZULTATI

GRUPA

VELEBIT, GOSPIĆ – BRAĆA RADIĆ, KOPRIVNICA 24:12 (13:5) – Hećimović (6), Stilinović (4), Borovac I. (4), Marković (2), Bukovac (2), Ratković J. (1), Borovac L. (1), Jamičić (2), Ratković L. (1), Tonković Javorina (1)

GRABRIK, KARLOVAC – VELEBIT, GOSPIĆ 14:26 (6:10) – Stilinović (4), Borovac I. (4), Hećimović (3), Sertić (3), Ratković L. (2), Tonković Javorina (2), Ratković J. (2), Marković (2), Bukovac (1), Borovac L. (1), Maras (1), Jamičić (1)

ČETVRTFINALE

VELEBIT, GOSPIĆ – DRUGA, VARAŽDIN 16:12 (11:6) – Stilinović (5), Marković (4), Jamičić (3), Bukovac (1), Borovac L. (1), Hećimović (1), Ratković L. (1)

POLUFINALE

SOLINE, JELSA – VELEBIT, GOSPIĆ 8:17 (4:8) – Jamičić (3), Bukovac (3), Marković (2), Ratković J. (2), Stilinović (2), Ratković L. (1), Hećimović (1), Sertić (1), Borovac I. (1), Maras (1)

FINALE

VELEBIT, GOSPIĆ – PREDOLAC, METKOVIĆ 15:12 (7:3) – Stilinović (4), Hećimović (3), Marković (3), Borovac I. (2), Ratković L. (1), Sertić (1), Borovac L. (1)