Sigurnost članova u prometu veoma nam je bitna.

U četvrtak, 10. lipnja 2021. godine, održana je javna tribina namijenjena roditeljima, obrazovnim djelatnicima i svima kojima je u fokusu zaštita djece i mladih.

Tribinu je organiziralo Društvo „Naša djeca“ grada Gospića u suradnji s Policijskom upravom ličko – senjskom, Biciklističkim klubom Gospić te Slađanom Ratković dr. med. specijalistom pedijatrije, a naš klub se odlučio odazvati pozivu.

Budući okupljamo veliki broj djece i mladih, njih više od 340, a u cilju nam je svakodnevno raditi na odgoju i obrazovanju svojih članova i njihovih roditelja, odlučili smo se odazvati pozivu da budemo dio ove priče, obavijestiti roditelje i pozvati ih na sudjelovanje na ovoj edukativnoj tribini.

Roditeljima je skrenuta pažnja na propise da djeca do navršene svoje 14 godine ne smiju sami upravljati biciklom na cestama. Djeca s navršenih 9 godina smiju samostalno upravljati biciklom samo ako su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda. Istaknuta je važnost nošenja reflektirajućih prsluka i drugih reflektirajućih sredstava na biciklu.

Kako se od strane PU ne vrši represija na bicikliste, roditelji su predložili akcije buđenja svijesti kao što je „akcija kaciga“ ili putem mladih koji preko ljeta sudjeluju u policijskoj patroli ukazuju na važnost nošenja zaštitne opreme i reflektirajućih sredstava. 

 

ZAKLJUČAK TRIBINE

Već pri slaganju kurikuluma u novoj školskoj godini integrirati temu o važnosti nošenja biciklističke kacige i druge opreme pri vožnji bicikla. S istim temama treba započeti već u trećem razredu osnovne škole, peti razred sudionici smatraju kasnim za osvještavanje djece. Prema instituciji Grada Gospića preporuka je da se predloži izgradnja biciklističkog poligona pri HAK-ovom centru u izgradnji. Ravnatelji i drugi predstavnici škola suglasni su da se tema provede u sklopu sata razrednika ili predmeta u kojima se o istoj temi može dati prostora. Apelirati na djecu o važnosti nošenja kacige, što svakako svi roditelji djece biciklista trebaju i zakonski moraju uzeti u obzir. Samo svi zajedno u našoj zajednici možemo doprinijeti rješavanju ovog problema, te zaštititi u prometu našu djecu i mlade, priopćilo jer DND Gospić.