Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića, odnosno njezino Školsko sportsko društvo Velebit u školskoj je godini 2021./2022. ostvarilo izuzetne uspjehe. Jedno od najuspješnijih školskih sportskih društava Hrvatske ove je školske godine već postalo bogatije za zlato dječaka 7. i 8. razreda, za titulu prvaka Hrvatske.

Novu povijesnu notu u knjigama gospićke osnovne škole, njezinog sporta, ali i sporta i školskog rukometa Hrvatske ispisale su djevojčice 5. i 6. razreda koje su odbile biti u sjeni dječaka i na jedan superioran način se plasirale na državnu završnicu koja se od 31.5. do 2.6.2022. godine održavala u Vinkovcima.

Četrnaest je djevojčica zajedno sa svojim trenerom i učiteljem Vanjom Antićem još jednom ponosno predstavljalo ime svoje škole, ime svog školskog sportskog društva i ime kluba u kojem treniraju, a rezultat dugogodišnjeg rada, truda, odricanja i uživanja na rukometnim terenima diljem Hrvatske bile su nove pobjede, novi uspjesi, nova medalja i novo zlato kojim je OŠ dr. Jure Turića iz Gospića drugi puta u istoj školskoj godini postala školskim rukometnim prvakom Hrvatske.

ŠKOLSKI SPORTSKI USPJESI OŠ DR. JURE TURIĆA KROZ POVIJEST

FUTSAL

  • 5. i 6. razredi – dva zlata
  • 7. i 8. razredi – srebro i bronca

KROS

  • Ekipno (Ilić, Butorac, Isaković, Džemaili) – srebro

STOLNI TENIS (djeca s intelektualnim poteškoćama)

  • Duško Javorina – bronca

KOŠARKA

  • 7. i 8. razredi – bronca

RUKOMET

  • 5. i 6. razredi – djevojčice – zlato – šk. god. 2021./2022.
  • 7. i 8. razredi – dječaci – zlato – šk. god. 2021./2022.

Sada već školske prvakinje Hrvatske stigle su u Vinkovce umorne i emotivno prazne nakon višednevne borbe za državne prvakinje u klupskom rukometu u Poreču, nakon velikog broja utakmica i izuzetne borbe koja im je finalnim porazom ostvarila snove, srebrnu medalju oko vrata. Srce, volja, želja i glad za uspjehom uspjeli su anulirati iscrpljenost čime je ekipa pokazala neviđeni karakter.

U Vinkovce su se kroz naporne gradske, županijske i regionalne kvalifikacije (910 škola) plasirale 4 najbolje školske ekipe Hrvatske, a uz djevojčice ŠSD Velebit – Gospić sudjelovale su i one ŠSD Darda – Darda, ŠSD Šesta – Varaždin, ŠSD Pinguente – Buzet.

Prvi dan bio je rezerviran za razgledavanje grada i pripremu za borbu na terenu koja je krenula u srijedu, 1. lipnja 2022. godine, u jutarnjim satima.

Ždrijeb je gospićankama u polufinalu donio susret protiv ŠSD Darda – Darda. Bio je to susret velikog značaja, susret čijem bi pobjedniku medalja već bila u džepu. Ozbiljan pristup donio je kvalitetnu igru u kojoj pobjednik niti jednoga trenutak nije bio upitan. Povele su rukometašice Gospića već na samom početku (1:0, 3:1), da bi razlika do kraja poluvremena narasla do visokih 11:4. Nastavak je donio veliki broj izmjena i promjenu ritma utakmice koja je Ličankama osigurala najmanje školsko državno srebro.

Nešto više od dva sata kasnije suci su označili početak finalne utakmice. U borbu za zlatnu medalju i titulu školskog prvaka Hrvatske djevojčice ŠSD Velebit su krenule protiv vršnjakinja iz Varaždina, ŠSD Šesta. Gospićanke su vidno umorne i iscrpljene slabije otvorile susret i došle u zaostatak 3:1. Igračice kao da nisu očekivale jak otpor protivnica, no ubrzo je sve došlo na svoje mjesto. Uslijedile su staloženije obrambene reakcije čime je već prisutno blago paničarenje preraslo u potrebnu sigurnost, a dobre napadačke role ubrzo su donijele seriju 5:0 i vodstvo 6:3. Došle su mlade rukometašice do zraka, povećale prednost na 7:4, a u drugom poluvremenu na 10:6, te 15:9, što je bila i najveća razlika ovoga finala.

Sve su djevojčice dobile priliku osjetiti draž igranja u ovako bitnoj finalnoj utakmici državnog prvanstva i utkati svoj veoma bitan doprinos u ovu povijesnu zlatnu medalju koja je osvojena ponosnom pobjedom 16:13, te još ponosnijom podrškom s tribina ravnatelja Ivice Radoševića.

Po posljednjem sučevom zvižduku cijela je ekipa uletjela na teren, slavila i s leđa skinula veliki teret vlastitih, ali i očekivanja svojih najbližih. Ubrzo je uslijedilo proglašenje, a umorne, iscrpljene, ali ponosne i kristalno čiste okice naših princeza govorile su više od medalje zlatnoga sjaja oko vrata, više od tisuću riječi.

Povratak svojim kućama bio je zakazan u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, nakon jedne od najljepše prospavanih noći u životu, noći u Vinkovcima sa zlatom državnih prvakinja oko vrata. Naravno, Gospić je doživio novi doček, nove prvakinje dočekane su sa stilom. U holu OŠ dr. Jure Turića ekipu su dočekali oni u životu im najbitniji. Roditelji, rodbina, prijatelji, školski djelatnici, klupski treneri stvorili su jednu uistinu emotivnu atmosferu, a gromoglasni pljesak uz stihove “…we are the champions…” prilikom ulaska školskih rukometnih prvakinja Hrvatske tjerao je suze na oči.

Kako to i priliči, iskusno, lijepo i prigodno obratio se svima nazočnima ravnatelj Ivica Radošević i uputio velike pohvale i čestitke svima, dok su za klupsku trenericu Antoniju Matić, voditelja Vanju Antića i djevojčice emocije u tim trenucima bile prevelika prepreka.

Izuzetan je ovo uspjeh rukometašica OŠ. dr. Jure Turića, same škole, roditelja, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, te u konačnici i Rukometnog kluba “Gospić” budući su djevojčice članice kluba koji godinama bilježi veliki uzlet na terenu i u svim područjima organizacije.

Lara Mesić, Mia Vukelić, Lea Maras, Sara Vukelić, Petra Balenović, Matea Halapa, Nika Ivančić, Ivana Kozmić, Marija Krpan, Marta Kulaš, Melani Mesić, Monika Gergi, Dora Andrijević, Iva Fajdić, Ema Sekulić i Ela Sekulić imena su koja su sudjelovala u ovom uspjehu, imena su koja će zlatnim slovima ostati zapisana u povijesne knjige Hrvatskog školskog sportskog saveza i OŠ dr. Jure Turića.

Još jednom djevojčicama čestitamo na uspjehu, želimo im svu sreću u daljnim natjecanjima i životnom putu koji je ispred njih.

REZULTATI

POLUFINALE

VELEBIT, GOSPIĆ – DARDA, DARDA 17:14 (11:4) – Vukelić S. (10), Ivančić (5), Kulaš (2)

FINALE

ŠESTA, VARAŽDIN – VELEBIT, GOSPIĆ 13:16 (5:8) – Ivančić (7), Vukelić S. (4), Gergi (3), Kulaš (2)