Zajednica sportova Ličko-senjske županije održala je u petak, 9. veljače 2024. godine, svečanost povodom proglašenja najboljih sportskih rezultata Ličko-senjske županije za 2023. godinu pod nazivom Dan sporta Ličko-senjske županije. Dodjeli su uz nagrađene sportaše i sportske kolektive nazočili Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta g. Tomislav Družak, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora g. Siniša Krajač, direktor ureda za lokalni sport Hrvatskog olimpijskog odbora g. Hrvoje Balen, zamjenica župana Ernesta Petrya Jasna Orešković-Brkljačić, te brojni drugi gosti. Nagrade se jednom godišnje uručuju u znak priznanja za postignuti rezultat i doprinos afirmaciji sporta.

Zajednica sportova Ličko-senjske županije i ovoga je puta prepoznala kvalitetu rada Rukometnog kluba „Gospić“, kao i vrhunske rezultate na državnoj razini koje su rukometaši i rukometašice postigli u 2023. godini te su taj trud i rad nagradili.

Radi se o čak 5 priznanja/nagrada čijom je dodjelom Zajednica sportova Ličko-senjske županije još jednom potvrdila da su zacrtani ciljevi kluba, ali i načini realizacije istih, kvalitetni i efikasni, te dala vjetar u leđa za još bolju budućnost Rukometnog kluba „Gospić“ i rukometa u Gospiću i okolici.

Čestitamo svim dobitnicima i vjerujemo kako će im ova vrijedna priznanja biti poticaj i motivacija za daljnji rad.

LAUREATI RUKOMETNOG KLUBA „GOSPIĆ“ ZA 2023. GODINU

PERSPEKTIVNI SPORTAŠI I SPORTAŠICE

MLADEN MARKOVIĆ

Mladen Marković je rođen 2. listopada 2008. godine, a tijekom 2023. godine bio je član ekipe dječaka U15 s kojima je ostvario izuzetne ekipne i individualne uspjehe. U sezoni 2023./2024. natječe se kao redovni član seniorske ekipe Rukometnog kluba „Gospić“. Mladen je igrač velikog talenta, jedan je od glavnih igrača ekipe U15 koji ima izuzetnu ulogu kako u napadačkim tako i u obrambenim zadacima. Izuzetne uspjehe ostvario je s ekipom dječaka 7. i 8. razreda, s kojom je kao jedan od glavnih igrača na školskom rukometnom natjecanju osvojio 1. mjesto, odnosno postao prvak Hrvatske, a s istom je ekipom trenutačno jedan od favorita za plasman na novu Završnicu Prvenstva Hrvatske koja okuplja 20 najboljih ekipe u Hrvatskoj.  Njegove igre i rukometni talent nisu ostali nezapaženi ni od strane Hrvatskog rukometnog saveza koji je u Mladenu prepoznao materijal za reprezentaciju te je kao član selekcije regije Rijeka, Kvarner, Karlovac, Lika (Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Karlovačka županija) sudjelovao na Turniru Regija koji se krajem 2023. godine održao u Đurđevcu i u najboljem mogućem svjetlu među najtalentiranijim dječacima Hrvatske svoga godišta prezentirao sebe, klub, grad i županiju. Na Kampu Hrvatskog rukometnog saveza u Umagu, u lipnju 2023. godine, Mladen je primijećen i zapisan u knjigu perspektivnih rukometaša Hrvatske te od izbornika svrstan u reprezentaciju kampa i daljnje praćenje.

ANJA RUKAVINA

Anja Rukavina je rođena 23. ožujka 2009. godine, a tijekom 2023. godine je nastupala za ekipu djevojčica U15. Zaslužila je nominaciju velikim individualnim i ekipnim uspjesima svojih ekipa. Anja je ljevoruka igračica koje je, zajedno sa svojim suigračicama, u 2022. godini ispisala povijest kluba koji se po prvi puta natjecao u prvoligaškom natjecanju u kategoriji djevojčica, te se je ispisala povijest rukometa u Gospiću, ali i rukometa Hrvatske. Odličnim igrama i rezultatima ekipu je odvela na Završnicu PH, odnosno u borbu za prvakinje Hrvatske.  Na spomenutoj Završnici ostvarila je fenomenalne uspjehe budući se okitila srebrom i postala službena rukometna viceprvakinja Hrvatske, a od strane Hrvatskog rukometnog saveza je proglašena najboljim desnim krilom Hrvatske što je uspjeh koji se teško može nadići. Anja je sudjelovala na Državnoj završnici u školskom rukometu za djevojčice 7. i 8. razreda, na kojoj su se spomenute djevojčice okrunile broncom kao prvom medaljom ikad osvojenom na spomenutom natjecanju kao predstavnici Gospića. U sezoni 2023./2024. njezina ekipa traži svoje mjesto na još jednoj završnici i novi plasman među 20 najboljih ekipa Hrvatske. Anja je također stalna članica sastava prve ženske seniorske rukometne ekipe u Gospiću, gdje se nerijetko iskazuje kao najbolja igračica. Sudjelovanjem na selekcijama Regije Rijeka, Kvarner, Gospić svojim je talentom i kvalitetama osigurala mjesto među 18 najperspektivnijih igračica regije, odnosno 126 najboljih u Hrvatskoj na Turniru Regija u Đurđevcu. Odličnom predstavom na spomenutom Turniru Anja je krajem 2023. godine primila najveće priznanje za sav svoj predani rad. Pozvana je na okupljanje Hrvatske ženske kadetske reprezentacije što je zasigurno san svake rukometašice. Kao osoba je velika radnica koja si svojom srčanošću i talentom širom otvara vrata rukometnog uspjeha i u budućnosti.

PERSPEKTIVNA SPORTSKA EKIPA – MLAĐI UZRASTI

DJEČACI U15 (2008./2009. godište)

Dječaci U15 su i u 2023. godini pokazali svoj izuzetan talent pomevši konkurenciju čime su postala još jedna ekipa Rukometnog kluba „Gospić“ s državnom medaljom oko vrata. Ekipa se okitila zlatnom medaljom prvaka Hrvatske ostvarivši sve pobjede na školskom rukometnom prvenstvu za 7. i 8. razrede, i njegovoj završnici u Poreču, čime je kao još jedna ekipa kluba ušla u povijest rukometnog sporta Hrvatske postigavši ovaj nevjerojatan uspjeh drugu godinu zaredom. Dječaci rođeni 2009. godine plasirali su se na Završnicu Prvenstva Hrvatske u Poreču i time zauzeli mjesto među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj. U sezoni 2023./2024. ulazi kao glavni favorit za ulazak među 20 najboljih ekipa Hrvatske koje će se na Završnici PH boriti za prvaka Hrvatske.

DOPRINOS RAZVOJU SPORTA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

MARKO MATAIJA

Marko Mataija rođen je 28. listopada 1994. godine u Gospiću. Djetinjstvo je proveo u Gospiću, a nakon završenog Kineziološkog fakulteta vraća se u rodni grad. Za vrijeme studija u Zagrebu radio je kao trener u Univerzalnoj sportskoj školi. Ovaj mladi magistar kineziologije u edukaciji i fitnesu pobudio je interes kod uprave Rukometnog kluba „Gospić“ koja je u potrazi za kvalitetnim i obrazovanim mladim ljudima, u Marku, upravo zbog obrazovanja koje je završio, vidjela pravo trenersko osvježenje. Marko u klubu radi s najmlađim uzrastima u Rukometnoj igraonici gdje već dvije sezone okuplja više od 40 djece predškolskog uzrasta, a kaže kako mu je cilj stvarati zadovoljnu i sretnu djecu koja će kroz sport razvijati svoja motorička i kognitivna znanja i sposobnosti, kao i osvijestiti dobrobiti bavljenja sportskom aktivnošću. Svojim izvrsnim i predanim radom bitan je kotačić kluba koji je uzor mladima i veoma zaslužan za poticaj bavljenja rukometom najmlađih dječaka i djevojčica.

JOSIPA MILKOVIĆ

Josipa je rođena 10. veljače 1984. godine u Kutini kojeg rado naziva gradom rukometa. Mama je troje rukometaša koja se priključila Vijeću roditelja prije više od 5 godina, dok je u prošlom mandatu (2019. – 2023.) obnašala i funkciju predsjednice Vijeća roditelja. Protekle sezone, 2022./2023., priključila se užoj organizaciji rada kluba kao osoba zadužena za medijski prostor. Tajnica Rukometnog kluba „Gospić“ postala je na izbornoj skupštini kluba u lipnju 2023. godine. Klub je primijetio da se Josipin cilj u radu podudara s ciljevima cijele uprave kluba te joj je dao priliku koju je ona u potpunosti i prihvatila. Razvoj rukometa u Gospiću i njegovoj okolici, napredak mladih rukometaša i rukometašica, te administrativna i organizacijska podrška u postizanju vrhunskih rezultata i još mnoge druge, znanja su, vrline i motivi Josipe kao tajnice kojima je klub uplovio u svoju četverogodišnju budućnost. Svojim radom Josipa direktno utječe na razvoj sporta.