Teško je ne primjetiti kako je ime Rukometnog kluba „Gospić“ među rukometnim znalcima u Hrvatskoj postalo sinonim za kvalitetan i sustavan rad s mladima, od one najranije predškolske dobi pa sve do seniora. Rezultat je to predanog i kvalitetnog rada kako trenera i igrača, tako i kompletne uprave koja u svim projektima i kompletnom radu daje punu podršku svakom od gotovo 400 članova kluba.

Spomenuti broj članova također je rezultat posvećenosti svakom od njih i načina na koji treneri grade i stvaraju male rukometaše i rukometašice koji s godinama stasaju u igrače spremne za velike stvari. Klub je svojim kvalitetnim radom postao svojevrstan primjer društvu i djeci kako Gospić za njih može biti grad budućnosti. Odnosi djece u klubu temelje se na zajedništvu, a kvaliteta rada trenera, vrhunski rezultati i entuzijazam daje djeci sigurnost temeljem koje se sve više njih odlučuje na ostanak i upisivanje srednje škole u svom gradu. Upravo je taj pristup razlog konstantnog rasta broj članova već duži niz godina. Slobodno se može reći kako Gospić sve ozbiljnije postaje rukometno središte i grad u kojem rukomet čini veliki dio sportskog i aktivnog načina života, a mladi rukometaši osobe koje sve više cijene svoje društvo i okolinu, svoj grad i sve ono što Gospić nudi i predstavlja, na što smo posebno ponosni.

Sezona 2022./2023. ponovno je pokazala kvalitetu rada svih dijelova kluba, od uprave, trenera, igrača uz, naravno, bezrezervnu podršku roditelja. U sezonama koje dolaze očekuje se daljnji napredak svih članova kluba, kao i još kvalitetniji i predaniji rad svih osoba koji su na bilo koji način uključeni u rad kluba.

U Gospiću je djelovalo 9 grupa s kojima je radilo 9 trenera. Novi projekt posvećen najmlađima, a pokrenut protekle sezone, je Rukometna igraonica koja je okupila oko 50 dječaka i djevojčica rođenih 2016., 2017. i 2018. godine. Time je mali rukomet dobio dodatnu vrijednost kao temelj za stvaranje vrsnih rukometaša i rukometašica.

Pored grupa u Gospiću pri klubu djeluju rukometne škole u Udbini (3 grupe), Korenici (3 grupe), a od prošle sezone i u Otočcu (2 grupe) od kojih svaka broji po oko 50 članova. Spomenute rukometne grupe polako izrastaju u prave i kvalitetne rukometne škole s velikim brojem članova, ali i sve većim uspjesima i boljim rezultatima. U tri spomenuta mjesta s djecom zaljubljenom u rukomet rade 3 trenera, što znači da je u klubu trenutno 12 aktivnih rukometnih trenera.

Nakon dvije godine pandemije protekla je sezona ponovno bila onakva kakvu mladi sportaši priželjkuju. Klubovi su organizirali mnoge turnire malog rukometa, a rukometaši Gospića s velike su se većine vratili s medaljama oko vrata. Pored spomenutih turnira klub je nastavio s organizacijom interne lige. Liga rukometnog kluba „Gospić“ je u sezoni 2022./2023. organizirana za djecu rođenu između 2010. i 2015. godišta te je doživjela svoje drugo izdanje. Odigrano je 6 kola od kojih dva u Gospiću i po jedno u Udbini, Korenici, Otočcu i Brinju, mjestima gdje su klupske rukometne škole djelovale, a nakon odigranog posljednjeg kola podijeljene su medalje svim sudionicima što je izazvalo veliku sreću među najmlađima. Upravo najmlađi (2016./2017. godište) odigrali su svoje prve rukometne utakmice na odigravanju posljednjeg kola spomenute lige i time oduševili veliki broj okupljenih roditelja i članova obitelji koji su ovaj projekt u potpunosti podržali.

Već godinama na području šire regije prepoznatljiv turnir svakako je „Mali medo“ koji je u sezoni 2022./2023. doživio svoje 16. izdanje, a održava se u dva termina, onaj u kojem se igra veliki, te onaj za mali rukomet.

Turnir velikog rukometa održan je kroz mjesec rujan i pokazao se kao odlična priprema ekipa za novu sezonu.

Nakon dvije godine pauze uslijed pandemije, Turnir u rukometu za mlađe uzraste „Mali medo“ ponovno je oduševio više od 500 rukometaša i rukometašica maloga rukometa. Ovaj rukometni praznik u Gospiću pokazatelj je uspješnosti rada s najmlađim generacijama koje su osvojile 3 postolja i čak 9 individualnih nagrada.

Djevojčice i dječaci rođeni između 2007. i 2012. godine, kao i nekoliko onih rođenih 2013., natjecali su se u ukupno 5 državnih i 6 županijskih liga i to, u 1. HRL Zapad dječaci U11, U13 i U15, te djevojčice U12 i U14, dok su Ligu rukometnog saveza Primorsko-goranske županije uz već spomenute grupe igrale i djevojčice U11.

Natjecanje u državnoj ligi za primarni cilj ima postizanje vrhunskih rezultata i plasman na Završnice Prvenstva Hrvatske, tj. među 20 najboljih klubova u Hrvatskoj. U protekloj sezoni taj su cilj očekivano ostvarili dječaci U13, koji su postigli veliki uspjeh smjestivši se među 12 najboljih među njihovim vršnjacima u Hrvatskoj. Djevojčice U12 ostvarile su plasman na Završnicu PH pomalo neočekivano kao najmlađa ekipa u ligaškom dijelu natjecanja. Tim više njihovo 10. mjesto jedan je od vrhunskih uspjeha upisanih u povijesne knjige Rukometnog kluba „Gospić“.

Sudjelovanje u natjecanju Županijske lige PGŽ pruža mogućnost za dodatni razvoj igrača kojima nedostaje „utakmica u nogama“ kako bi s vremenom klubu i ekipama svog godišta dali dodatnu vrijednost. Djevojčice U11 završile su sezonu natjecanja u spomenutoj ligi na prvom, dok su dječaci U13 u istoj ligi zauzeli treće mjesto u ukupnom poretku.

Svi ti uspjesi proteklih i ove sezone doveli su do poziva 4 dječaka, Andreja Stilinovića, Luke Borovca, Mladena Markovića i Josipa Ratkovića, na turnir selekcija 2008. godišta između 4 regije na koje se dijeli ligaško natjecanje. Tamo su pokazali svoje individualne kvalitete i talent što je rezultiralo pozivom Andreja Stilinovića u Mlađu kadetsku selekciju Hrvatske. Okupljanje spomenute selekcije održalo se u periodu Janaf HRS kampa u Umagu, gdje je pored Andreja, nova rukometna znanja usvajalo 20ak rukometaša i rukometašica iz Gospića koji su svoje ljetne praznike odlučili provesti radeći na svojim rukometnim kvalitetama.

Seniorska se momčad natjecala u 2. HRL Zapad gdje je tijekom sezone kvalitetnom igrom, uz uključivanje najstarijih godišta mlađih skupina, držala 1. mjesto na tablici sve do posljednjih kola gdje je, nažalost, pokleknula i upisala poraz i izjednačeni rezultat. Sezonu su seniori završili kao 2. u ukupnom poretku sa samo jednim bodom zaostatka za vodećima.

Učenici i učenice 7. i 8. razreda Osnovne škole dr. Jure Turića, a ujedno članovi i članice kluba, i ove su se godine plasirali na Državnu završnicu u školskom rukometu. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i osvajanja titule prvaka Hrvatske, dječaci spomenutih razreda ponovili su taj povijesni uspjeh, dok su djevojčice u Gospić donijele također povijesnu broncu. Time su i ove godine rukometaši i rukometašice upisani u povijesne knjige svoje škole, grada Gospića, ali i Rukometnog kluba „Gospić“.

Tijekom godine obilježeni su svi važni datumi i događanja kroz koje se Rukometni klub „Gospić“ uključuje u život zajednice i time pokazuje kako je jedna od misija kluba biti prisutan u raznim segmentima života svojih sugrađana. Tijekom Adventa sve su grupe podržale događanja u svojim mjestima odlaskom na iste, a ujedno su na taj način proveli vrijeme sa svojim trenerima izvan dvorana i sportskih terena. Obilježen je Međunarodni dan obitelji kojim su se djeca i treneri na svojevrstan način zahvalili roditeljima na bezrezervnoj podršci tijekom sezone. Međunarodni dan sporta održao se u Gospiću, Udbini, Korenici i Otočcu. Na glavnim trgovima djeca su s trenerima održala pokazne treninge i utakmice i na taj način pokazala svim okupljenima kako izgleda sport koji toliko vole.

Po treći je put organiziran Ljetni rukometni kamp u Gospiću sa svrhom podizanja kvalitete i rukometnih performansi svih članova kluba koji se natječu u ligaškim natjecanjima. Sva djeca rođena između 2008. i 2013. godine četiri su dana imala priliku usvajati nova rukometna znanja i vještine od eminentnih trenerskih imena u hrvatskom rukometu kao što su Boris Dvoršek, Goran Mrđen, Ljiljana Zdunić, Siniša Benko i Alen Marošević. Bio je to šlag na tortu još jedne, iako naporne i duge, izuzetno uspješne rukometne sezone.

Već tradicionalno rukometaši i rukometašice, njihove obitelji, treneri i uprava kluba sezonu su završili zajedničkim Završnim izletom u organizaciji Vijeća roditelja na kojem ih se ove godine okupilo preko 300. Dan proveden u Adrenalinskom parku Likos pokazao je svu ljepotu zajedništva svih članova kluba koji su kroz smijeh, veselje i odličnu zabavu zaključili još jednu napornu i izuzetno uspješnu sezonu.