Nova sezona, stari ciljevi.

Početkom nove sezone nastavljamo s realizacijom predavanja sportske psihologije na kojima naši dječaci i djevojčice uče kako poboljšati svoje djelovanje u stresnim situacijama tijekom utakmice, ali i kako se ponašati u grupi i izvan nje te što znači pripadati nečemu.

Profesorica dječje i sportske psihologije Vesna Hude kroz nekoliko je radionica u utorak, 5. listopada 2021. godine, u Kulturno informativnom centru u Gospiću upoznala naše mlade rukometaše i rukometašice od 2006. do 2011. godišta s temom “Sportski identitet”.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo Kulturno informativnom centru Gospić na suradnji prilikom organizacije ovoga, a nadamo se i budućih predavanja sportske psihologije.

 

Više o radionici:

Na radionicama su sudionici upoznati s pojmom sportskog identiteta, njegovim utjecajem na sportsku karijeru te načinima na koje sportski psiholozi mogu pomoći prilagodbi sportaša u različitim fazama sportske karijere.

Govorilo se o identifikaciji osobe s ulogom sportaša, vrijednostima, uvjerenjima i ciljevima kojima je osoba posvećena u sportu i naglasiti kako se jak sportski identitet veže uz veći značaj sporta u životu pojedinca, dugogodišnje treninge i natjecanja. Sportski identitet jest stupanj u kojem se pojedinac identificira s ulogom sportaša.

Važno je da sportaši i treneri budu svjesni prednosti i potencijalnih rizika jakog sportskog identiteta. Identitet se dodatno ojačava ukoliko sportaš u svojoj karijeri ima podršku i razumijevanje obitelji, trenera, drugih stručnjaka, a među njima i sportskih psihologa te prijatelja, suigrača, nastavnika, medija i sl.

No, isključiv i prejak sportski identitet može imati nepovoljne psihološke i fizičke posljedice poput pretreniranosti, odsustva aktivnosti kojima može zamijeniti sport nakon prestanka bavljenja njime uslijed ozljeda, slabijih rezultata u dužem periodu, financijskih problema, sumnji u vezi psihofizičkih kapaciteta. Tada se javlja povećan rizik za depresiju, narušavanje fizičkog zdravlja i izoliranost sportaša. S  druge strane, jak sportski identitet, koji ne isključuje druge identitete (obitelj, romantičnu vezu, obrazovanje, prijateljstvo i sl.) donosi velike prednosti za sportaše, veće zadovoljstvo i uživanje u sportu te bolje sportske rezultate.

Kada su mladi sportaši u pitanju, cilj je ostvarivanje što duže i što kvalitetnije sportske i obrazovne karijere, stvaranje dobrih uvjeta za školovanje te pomoć u usklađivanju obveza u sportu i obrazovanju. Jak sportski identitet može izgraditi sportaš koji ima jasne vrijednosti, uvjerenja i ciljeve kojima je posvećen u sportu.